2008-09-06

Chrome: dôležitý stavebný blok Google platformy

V mesiaci, kedy Google oslavuje oslavuje 10. narodeniny, firma zverejnila konkurenta prehliadačov Internet Explorer a Mozilla Firefox. Prečo?

Odpovede sú dve, jedna oficiálna a jedna neoficiálna. Tu je tá oficiálna: podľa Google sa web vyvíja oveľa rýchlejšie ako prehliadače, ktoré (hoci tiež napredujú) ho nestíhajú nasledovať. Dnes trávime väčšinu času v browseri a používame webové aplikácie (čítanie pošty, pozeranie videí, hranie hier) -- tieto kladú na zobrazovanie úplne iné nároky ako niekdajšie statické webové stránky. Zvykli sme si tiež multitaskovať a mať naraz otvorených niekoľko webov -- všetky moderné prehliadače umožňujú prezeranie viacerých stránok naraz na tzv. kartách (tabs), no mnohí používatelia majú skúsenosť, že ak niektorá stránka "zamrzne", je potrebné reštartovať celý browser. Vrásky na čele spôsobujú používateľom aj phishingové útoky a bezpečnosť na sieti. Čo s tým?

Google sa rozhodol prehodnotiť koncept webového prehliadača a tak vznikol Google Chrome. Cieľmi sú (ako je u Google tradíciou) maximálna rýchlosť práce, stabilita a bezpečnosť. Na jednej strane ide o prirodzenú evolúciu (mnohí poukazujú na podobnosti s Internet Explorerom 8), na druhej strane je tu jasný podpis Google (minimalistický dizajn, absolútna jednoduchosť a prehľadnosť, eliminácia pop-up okien a mnohé drobné "vychytávky"). Pre prvé zoznámenie s produktom je vhodný článok Martina Kováča a technické detaily vysvetlené formou komiksu (ktorého dizajn vysoko vyzdvihuje aj Presentation Zen).

Lietajúci browser (dev.chromium.org)

A čo neoficiálna úvaha na tému prečo Google chce mať vlastný webový browser a čo to znamená pre rozvoj internetu?

  • Čoraz viac aplikácií "beží na webe", v okne prehliadača, úloha operačného systému sa pre mnohé oblasti použitia postupne zmenšuje. Ak by ste boli v pozícii Google, ignorovali by ste takýto dôležitý prvok infraštruktúry? Je logické, že Google chce vlastný prehliadač, ktorý má pod kontrolou.
  • Oslabenie pozície Microsoftu: Ak stále viac business-critical softvéru pobeží primárne v browseri a browser vyzerá rovnako na platforme Windows aj Linux, ktorý operačný systém zvolíte? Windows má vo firemnom prostredí obrovské množstvo výhod, no ak bude otázka operačného systému druhoradá, predsa len mnohí vyskúšajú alternatívu. To isté platí aj o výrobcoch embedded zariadenií či miniatúrnych "netbookov": ak budú môcť stlačiť náklady nižšie tým, že použijú softvér zadarmo, vyskúšajú Linux s browserom od Mozilly alebo Google.
  • Ďalej: v niektorých firmách sa na mnohých počítačoch (hoci zďaleka nie na všetkých) stanú online aplikácie ako napr. Google Docs s off-line podporou dosatočne robustnou náhradou lokálne nainštalovaného softvéru. Google sa bude snažiť systematicky podmývať pozíciu svojho konkurenta z Redmondu a oslabovať zdroje jeho príjmov všade, kde to bude možné. Bude investovať do rozvoja Google apps a integrácie so svojím browserom.
  • Dá sa počítať s tým, že vo svojom prehliadači Google predstaví užšie prepojenie so svojimi online službami ako konkurencia a ponúkne vstavanú robustnú prácu off-line (technológia Google Gears). Je ľahké predstaviť si, že Chrome sa stane prostredím pre prácu s dokumentmi aj e-mailami, v ktorom sa spúšťajú webové aplikácie optimalizované pre prácu bez pripojenia na internet a v ktorom používatelia trávia väčšinu svojho dňa.
  • Množstvo programátorskej práce urobia pre Google zadarmo vývojári open source. Web ako platforma sa bude rozvíjať rýchlejšie, vzniknú nové aplikácie, zvýši sa frekvencia používania a to môže nepriamo viesť k nárastu zisku pre Google.

Z krátkodobého hľadiska Google Chrome žiadne veľké zmeny neprinesie. Je to však strategický nástroj, ktorého vplyv bude o 3-5 rokov zrejmý. Dnes ide o nevinný program, ktorý však má väčší potenciál, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Zatiaľ môžete otestovať jednu z prvých verzií a prečítať si niektoré tipy a triky.