2008-07-27

YouTube začína rozumieť hovorenému textu

Google prednedávnom sprístupnil novú službu -- vyhľadávanie textu vo vybraných videách YouTube. V súčasnosti sú indexované politické prejavy kandidátov na prezidenta USA a spracované systémom automatického rozpoznávania reči.

Nástroj s názvom "Google Elections Video Search Gadget" pripravil tím výskumníkov Google Research a funguje nasledovne: text sa automaticky prepíše z hlasu do textu a pripraví sa na prehľadávanie. Takto je možné prehľadávať nielen metadáta (názvy a popis videa ako doteraz), ale aj hovorený obsah. Navyše vidíme, presne na ktorej minúte a sekunde sa želaný výraz nachádza, a tak môžeme hneď zobraziť žiadanú časť videa.

Obama speaking on energy

Google priznáva, že spoľahlivosť nie je 100%-ná, ale na bežné použitie nástroj stačí. Pracuje sa na väčšej presnosti a zatiaľ nie je známe, kedy sa v budúcnosti technológia rozšíri aj na ďalšie videá. Gadget si môžete pridať na stránku iGoogle, alebo ho otestovať na samostatnej stránke.

Čo to znamená pre budúcnosť? Politici (a nielen oni) budú pod neustálym dozorom, analýza prepisu hovorenej reči sa stane jednoduchšia ako kedykoľvek predtým a archív každého nahratého slova prístupný novinárom. Blogoscoped predpokladá, že systém sa dá použiť pre presnejšie cielenie reklamy k obsahu videa, na automatické generovanie titulkov v pôvodnom jazyku či dokonca preložených titulkov (keď skombinujeme technológiu so službou Google Translate, ľahko si vieme predstaviť české titulky k anglickej prednáške). Ide o prvé nedokonalé kroky, budúcnosť však zrejme bude veľmi zaujímavá.

Podobné služby sme tu už videli a istotne sa nájdu aj ďalšie -- trendy o vyhľadávaní môžete sledovať na blogu Mirky Greškovej.