2008-07-17

Lively: virtuálny svet spoločnosti Google

Google Lively je virtuálny svet, v ktorom si používatelia môžu vytvoriť vlastné miestnosti, umiestniť ich na webe a stretnúť sa v nich "na pokec" priateľmi.

Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, tu je ukážkové video:

Ak ste uvažovali o tom, že na svoj web umiestníte nástroj pre interaktívnu komunikáciu, môžete ísť o krok ďalej a použiť tento trojrozmerný grafický chat (stačí do stránky vložiť kúsok kódu). Sú tu obmedzenia počtu návštevníkov na jednu miestnosť (v čase spustenia 20 ľudí), ale pre prvotné experimenty to môže stačiť.

Projekt vznikol v rámci "20% času" (filozofický prístup Google, kde zamestnanci môžu jeden deň v týždni pracovať na ľubovoľnom projekte, ktorý si vyberú) a zatiaľ môžeme len hádať, aký bude jeho ďalší osud. Bude to platforma na hlbšie sledovanie štruktúry sociálnych väzieb medzi používateľmi webu a analýzy ich "surfovacích návykov"? Nový priestor pre reklamu? Miesto pre komerčné transakcie? Z dlhodobého pohľadu je spôsobov využitia mnoho.

Bolo by logické, keby Google stavil na synergiu a prepojil Lively (virtuálny svet) s Google Earth (fyzický svet), SketchUp (modely budov) a ďalšie produkty. Môžeme si predstaviť mapu mestečka, v ktorom je 3D model obchodu, do ktorého môže návštevník vojsť, čím sa mu zobrazí model miestnosti, v ktorej sa môže rozprávať s predavačmi v príjemnom prostredí. Hlbšie prepájanie databáz kontaktov, ako aj fyzického a virtuálneho sveta by prispelo k firemnej filozofii: zorganizovať všetky svetové informácie a urobiť ich univerzálne prístupné a užitočné.

Filozofia Google je jasná: najprv zverejniť jednoduchý produkt a postupne ho prepracovať a dopĺňať (ak sa zdá, že toto vedie do slepej uličky, produkt sa zruší). Uvidíme, ktorým smerom sa vyberie táto novinka. A taktiež koľko prostriedkov na ďalší rozvoj do nej Google investuje.

Ak si chcete vyskúšať Lively, potrebujete Windows XP / Vista (a prehliadač Internet Explorer alebo Firefox).  Pre ďalšie informácie odporúčame najčastejšie otázky na Google Blogoscoped.