2008-07-08

E-maily 1.3 milióna študentov: z Microsoftu do Google

Koncom júna 2008 sa v Austrálii rozhodlo, že premigrujú e-mailové schránky 1.3 milióna študentov z platformy Microsoft Exchange na Gmail. Táto inštalácia predstavuje podľa Australian IT News jedno z najväčších privátnych nasadení Gmailu na svete. Systémovým integrátorom je firma SMS Management & Technology, hodnota transakcie predstavuje cca 9.5 milióna AUD.

Migrácia prinesie nielen výraznú cenovú úsporu, ale aj zvýšenie kapacity mailovej schránky z 35 megabajtov na vyše 6GB. Jedna z nevýhod: dáta budú spočiatku na serveroch v zahraničí, čo zvýši vyťaženie medzinárodných liniek. V diskusiách sa tiež objavujú obavy z možnej slabšej dostupnosti technickej podpory ako pri vlastnej prevádzke a tiež z toho, že niektoré dáta sú uložené na serveroch v USA a iných krajinách, čo môže v niektorých prípadoch znamenať právne problémy.

Treba zvážiť klady a zápory a robiť rozhodnutia pragmaticky. Pre mnohé organizácie je outsourcing e-mailov výborným riešením, pre iné nie. V univerzitnom prostredí stojí za úvahu aj hybridný model: schránky študentov sú na platforme Google a zamestnanci používajú interné servery.