2008-07-13

Gmail bezpečnosť: ukradol vám niekto heslo?

Ako zistíte, či niekto cudzí číta vaše e-maily? V službe Gmail pribudla funkcia monitorovania prihlásení, v ktorej sa zobrazia aktívne spojenia na iných počítačoch (mobilných telefónoch), ako aj minulé prihlásenia. Základné informácie (čas minulého prihlásenia) uvidíme v päte stránky -- detaily sa zobrazia po kliknutí.

Gmail account activity

Po stlačení tlačidla "Sign out all other sessions" dôjde k vzdialenému odhláseniu (odpojeniu všetkých spojení okrem toho aktívneho, ktoré máte práve zobrazené). Na čo je to všetko dobré? Ak napr. necháte otvorenú poštovú schránku na nejakom cudzom alebo verejnom počítači (internetová kaviareň, knižnica, práca,...), môže sa vám táto funkcia hodiť. Zabránite tak zneužitiu svojho konta.

Čo robiť, ak sa v zozname objavia neznáme pripojenia do vašej schránky? Ak vaša exmanželka či exmanžel (či nejaký iný záškodník) číta vašu poštu, v tabuľke prihlásení o tom nájdete záznamy -- v takom prípade je vhodné vzdialene ich odhlásiť (ak sú prihlásení) a okamžite zmeniť heslo. Túto istú fintu totiž môžu použiť aj prípadní útočníci proti vám... :-))

Chcete vedieť, kto sa skrýva za IP adresou v zozname? Môžete použiť tzv. službu whois, ktorú si ukážeme na príklade IP adresy 90.100.110.120 -- otvoríme stránku http://whois.domaintools.com/90.100.110.120 a zobrazia sa dostupné informácie ako krajina pôvodu, názov inštitúcie / poskytovateľa pripojenia do internetu a podobne. Neuvidíme síce meno človeka, ktorý sedí za počítačom, ale získame aspoň určitú predstavu o tom, o koho sa môže jednať.

Na záver dodávame, že popisovaná funkcia je dostupná len v novej verzii Gmailu, ktorá je určená pre prehliadače Mozilla Firefox a Internet Explorer 7. Správu priniesol oficiálny Gmail blog -- bližšie detaily v slovenčine + diskusiu nájdete v Digitálnom svete pod lupou (DSL).