2008-08-11

Google Knol: iný ako Wikipédia!

Uplynulé týždne priniesli množstvo článkov, ktoré z každej strany preskúmali projekt Google Knol. Čo je dobré o ňom vedieť?

  • Google definuje "knol" ako základnú jednotku poznania (unit of knowledge).
  • Motivácia Google je priamočiara: "V hlavách ľudí je obrovské množstvo informácií: milióny ľudí majú zaujímavé poznatky, ktoré by mohli pomôcť miliardám. Knol týchto ľudí povzbudí, aby sa o svoje vedomosti podelili online a sprístupnili ich pre všetkých."
  • Písať môže ktokoľvek (po prihlásení Google kontom) takmer o čomkoľvek. Výnimkou je spam a obrázky zobrazujúce nahotu. (viď Google Knol content policy)
  • "Kľúčový princíp (...) je autorstvo. Každý knol [článok] má autora (alebo skupinu autorov), ktorí sa pod obsah podpíšu. Je to ich knol, ich hlas, ich názor. Očakávame, že o každej téme bude niekoľko článkov a myslíme, že to je dobré."
  • Autor má posledné slovo: každý knol môže označiť ako "uzavretý" (vtedy má právo na úpravy len vyhradený vlastník článku), "otvorený" (ktokoľvek prihlásený do systému môže vykonávať úpravy), alebo "moderovaný" (ktokoľvek môže navrhnúť úpravy, ale vlastník článku ich schvaľuje -- prednastavená voľba). Práve táto "moderovaná spolupráca" je zaujímavá: autor môže prijímať návrhy od všetkých ľudí, ale má svoj obsah pod kontrolou. Toto dáva zmysel, keďže je pod článkom podpísaný.
  • Pre každý článok je tiež možné zvoliť typ licencie (napr. Creative Commons Attribution -- liberálna licencia, ktorá umožňuje komerčné aj nekomerčné použitie s tým, že sa musí uviesť zdroj; ďalšia možnosť: Creative commons s výhradou pre nekomerčné použitie či tradičný "tvrdý" copyright) a tiež zaujme reklamný model (prepojenie s Google AdSense: zobrazia sa reklamy, autor v prípade aktivácie dostáva za kliknutia províziu).

Knol vs. Wikipedia:

  • V tradičnej encyklopédii nájdeme zoznam usporiadaných hesiel, Knol je niečo úplne iné. Na populárne témy nájdeme aj viacero článkov. Google dokáže spoznať tie najzaujímavejšie pomocou analýzy hyperlinkov, návštevnosti či počtu komentárov.
  • Wikipédiu môže editovať ktokoľvek (prístup zdola hore), články v Knole len tí ľudia, ktorým to dovolí autor (prístup zhora nadol). Odporúča sa použitie skutočného mena a Google ponúka možnosť overenia identity cez mobilný telefón či kreditnú kartu.
  • Ľudia nespokojní s Wikipediou (ktorým administrátori vymazali alebo iní používatelia opakovane menili články) sa potešia: na Knole majú svoje know-how viac pod kontrolou. Na druhej strane: komunita vo Wikipédii sa snaží texty upravovať a aplikovať stručný encyklopedický štýl písania, v Knole táto redakčná kontrola odpadá. Je teda možné, že články tu budú rozvláčnejšie.
  • Každý príspevok má svojho autora, čo je dôležité pre hodnotenie dôveryhodnosti obsahu. Táto skutočnosť môže viesť k lepšiemu prijatiu v akademickej sfére.
  • Editor v Knole je používateľsky prívetivejší ako vo Wikipédii. Toto môže byť pre nádejných autorov veľmi zaujímavá vlastnosť.
  • Nájdeme tu aj problémy a zvláštnosti: URL je pomerne dlhé a obsahuje meno autora, adresa je http://knol.google.com/ (nie knol.com alebo knol.org). Pandia si všíma, že tu chýbajú folksonómie aj klasifikácia (preto bude ťažké pre Google vygenerovať mrak tagov na titulnej stránke či vytvoriť hierarchickú štruktúru).

Je ťažké odhadnúť, ktorým smerom sa Knol vyberie. Závisí to aj od toho, akí ľudia preň začnú písať. Je možné, že sa stane populárnym v akademickej oblasti (kde si študenti môžu na rozdiel preveriť odborné pozadie autora a sledovať "peer review" komentáre pod článkom), príjemná je aj jednoduchosť úprav, ktorá môže prilákať menej technicky zdatných (ale inak odborne fundovaných) záujemcov.

Je Knol aj pre Vás? Ak nemáte čas a chuť vyrábať celú webstránku či blog, ale chcete sa podeliť o ucelené informácie (o expozícii Vášho miestneho múzea, či o podrobnú recenziu Vášho obľúbeného filmu), máte priestor. A môžete dovoliť svojim priateľom, aby text ešte rozšírili a upravili -- bez obáv, že Vám ho horliví administrátori zmažú pre nerelevantnosť v encyklopédii.

Podrobný prehľad priniesol aj vynikajúci článok na Google Blogoscoped: Google Knol Is Live. Nezabudnite si tiež pozrieť produkt v akcii.