2009-01-16

R.I.P. Google Notebook?

Google oznámil, že ukončuje vývoj online poznámkového bloku Google Notebook. Pre súčasných používateľov budú naďalej prístupné dáta, no podľa slov firmy sa skončí ďalší rozvoj aj podpora Firefox rozšírenia.

Google odporúča používať iné metódy tvorby poznámok: SearchWiki, Google Docs, úlohy pre Gmail a Google Bookmarks. Ani jeden z týchto alternatívnych produktov však neumožňuje kvalitný "clipping", teda tvorbu výstrižkov z webových stránok. Notebook je jeden z mnohých projektov, ktoré Google ruší, no pre niektorých používateľov bude toto oznámenie mimoriadne nepríjemné.

Bolo by pekné, keby Google umožnil ďalší rozvoj Notebooku: či už tým, že prehodnotí svoje rozhodnutie a poznámkový blok nezahodí, prípadne uvoľní zdrojový kód alebo nájde iné riešenie. Čo bude nasledovať? Uvidíme.

Na tomto prípade vidieť, že softvér ako služba (SaaS, software as a service) má popri mnohých výhodách aj svoje riziká: ak sa poskytovateľ rozhodne rozvoj či prevádzku služby ukončiť, používateľ sa môže do istej miery stať jeho rukojemníkom.