2008-11-21

V Amerike milióny kníh... Onedlho na webe!

Vízia Google je "usporiadať všetky informácie, celosvetovo ich sprístupniť a užitočne ich spracovať." Firma sa pred niekoľkými rokmi rozhodla naskenovať všetky knihy, ktoré boli kedy vytlačené a dať ich na internet. Pravdaže s možnosťami vyhľadávania. Tento krok logicky rozhneval držiteľov copyrightu, začal sa medzi nimi dlhý spor.

Google koncom októbra oznámil, že došlo k dohode s organizáciami, ktoré v USA zastrešujú autorov a vydavateľov (Authors Guild a tiež Association of American Publishers). Podľa niektorých komentátorov tento krok môže viesť k revolúcii porovnateľnej s vynálezom kníhtlače.

O čo ide? -- Podľa Googlu je dohoda jedinečná v niekoľkých aspektoch: Poskytne čitateľom digitálny prístup k miliónom kníh a tiež vytvorí platformu, kde môžu autori aj vydavatelia zarobiť. Sprístupnia sa knihy, ktoré nie sú dostupné cez distribučnú sieť ("out-of-print books") -- sú ich státisíce ročne a uchovávajú si svoju hodnotu aj po čase. Google založí a bude financovať register autorov, ktorý im bude distribuovať platby. Tento register môže pomôcť pri hľadaní neznámych držiteľov copyrightu -- teraz majú motiváciu prihlásiť sa a získať peniaze za svoju prácu.

Niektoré hlasy sú menej nadšené: Brewster Kahle, zakladateľ interetového archívu a tiež Open Content Alliance, ktorá konkuruje projektu Google Books, tvrdí, ide o zlý krok, ktorý ide proti podstate otvoreného internetu. "Google sa správa ako za starých zlých časov AOL, keď buduje ohradenú záhradu, ktorú si môžete pozrieť až keď zaplatíte."

Až 20% každej knihy zadarmo -- toto je časť textu "out of print" kníh, ktorá bude k dispozícii, s tým, že bude existovať možnosť zakúpiť naskenovaný plný text od prvej strany po poslednú. Takže môžeme začať využívať downloady kníh? -- Žiaľ nie: všetky tieto novinky si spočiatku budú môcť užiť len čitatelia z USA (príp. tí sofistikovanejší našinci, ktorí použijú na prístup k webu americký proxy server či virtuálnu privátnu sieť / VPN).

Koľko budú knihy stáť? -- Toto je jedna z najčastejších otázok. Zaujímavé je, že sa nebude nepoužije subjektívny prístup, ale cenu určí algoritmus. Na webových stránkach s knihami sa budú taktiež zobrazovať reklamy, pričom väčšina zisku bude vyplatená držiteľom copyrightu. Podľa denníka SME si zisky z predaja a reklamy si rozdelia držitelia autorských práv a Google v pomere 63 ku 37 percentám. "Toto bude možno najväčšia dohoda o knihách vo vydavateľskej histórii," vyjadril sa výkonný riaditeľ asociácie vydavateľov Paul Aiken.

K dispozícii je plný text mimosúdnej dohody a aj trojstranové zhrnutie.