2010-01-12

Konečne Google Drive (hoci je v prezlečení)

Google dnes oznámil, že služba Dokumenty Google (Google Docs) umožní pridávanie súborov s ľubovoľnou príponou -- dodnes ste tu mohli mať len textové dokumenty (max. 500 kB textu), prezentácie, tabuľky a PDF súbory (max. 10MB). Toto v praxi znamená, že Google Docs sa premenil na Google Drive. Maximálna veľkosť súboru je 250 MB, celková bezplatne dostupná kapacita bude na začiatku žiaľ iba 1 GB. Súbory bude možné jednoducho zdieľať a rýchlo v nich vyhľadávať.

Dokument FAQ hovorí, že Google Documents List Data API sprístupní podporu všetkých typov súborov (resp. ich kopírovania na internet) len používateľom platenej verzie Google Apps Premier Edition. Inak povedané, programy, ktoré majú pokročilé funkcie ako integrácia so súborovým systémom, synchronizácia súborov uložených v Google Docs medzi počítačmi, vytváranie lokálnych kópií a pod. zrejme nebudú pre neplatiacich používateľov plnohodnotne fungovať.

Rozobratý pevný disk

Už pred mnohými rokmi sa špekulovalo o projekte Platypus (známom tiež ako Google Drive či Gdrive). Tento internetový disk mal umožniť presne to, čo dnes priniesol Google Docs -- uloženie Vašich počítačových súborov na serveroch Google tak, že sú prístupné odkiaľkoľvek na svete a uložené na špičkovej infraštruktúre tejto firmy. Online úložísk dát je samozrejme mnoho, no značka Google dávala tušiť, že by mohlo dôjsť k veľkej popularizácii ukladania dát v internete.

So zverením súkromných či firemných dát tretej strane je vždy spojené isté riziko (napr. pri hackerskom útoku či slabom hesle, ktoré umožní útočníkovi získať dáta), no na druhej strane je tu aj potenciál bezpečnosti (Google vždy ukladá niekoľko kópií dát, takže pri havárii disku ani len nezbadáte, že sa niečo deje).